Zapewnienie właściwych, bezpiecznych i higienicznych warunków pracy jest podstawowym obowiązkiem każdego pracodawcy oraz podmiotu zatrudniającego osoby na innej podstawie niż stosunek pracy. Za nieprzestrzeganie przepisów bhp pracodawcom grozi kara grzywny. Może ona wynieść od 1000 do 30 000 zł.
Publikacja zawiera opis podstawowych obowiązków pracodawców, jakie mają oni wobec pracowników w zakresie...
Książka „Procedury bhp w podmiotach leczniczych” to publikacja przygotowana z myślą o wszystkich placówkach medycznych, niezależnie od wielkości i specjalizacji.
Zawiera 25 najważniejszych i najczęściej opracowywanych procedur bhp. Książka ta wychodzi naprzeciw wymaganym dokumentom.
Przeznaczona jest dla pracowników służb bhp, dyrektorów, prezesów, właścicieli podmiotów leczniczych, chcących...
W swojej pracy kominiarze muszą nadążać za rozwojem technologii ogrzewniczych, pamiętając o dużej różnorodności technik grzewczych (przy występujących nadal starych urządzeniach do ogrzewania), które do sprawnego funkcjonowania potrzebują częstych kontroli oraz konserwacji. W artykule przedstawiamy kompleksowo omówione zagadnienia, jakie należy przedstawić w czasie szkolenia okresowego bhp kominia...
Zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy oraz przestrzeganie przepisów bhp zawierających wskazania dotyczące kierowania pracowników na badania profilaktyczne, organizowania szkoleń, zapewnienia określonych warunków pracy należy do najbardziej istotnych obowiązków pracodawcy. Przestrzeganie tego obowiązku podlega kontroli Państwowej Inspekcji Pracy. Naruszenia w tym zakresie mogą skutkować...
Proces produkcji pieczywa w piekarniach to nie tylko sam wypiek pieczywa, ale także wiele różnych czynności technologicznych oraz prace związane z obsługą maszyn i urządzeń produkcyjnych.
Piekarz zna receptury przygotowywania różnego rodzaju pieczywa i wytwarza je niemal od podstaw. Na początku przygotowuje ciasto z odpowiedniej mieszanki mąk i dodatków, a po wyrobieniu i ukształtowaniu czuwa nad...
W czasie instruktażu stanowiskowego piekarza szczególnie ważne jest uświadomienie pracownikowi zagrożeń, które mogą wystąpić w jego pracy. Pracownik narażony jest na wiele czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych występujących przy wykonywaniu tego zawodu. W artykule przedstawiamy te zagrożenia.
Proces produkcji pieczywa w piekarniach to nie tylko sam wypiek pieczywa, ale także wiele...
Praca w ochronie zdrowia wiąże się z różnymi zagrożeniami dla wykonującego ją personelu medycznego. Należą do nich m.in. promieniowanie jonizujące, pole elektromagnetyczne, substancje chemiczne (w tym o działaniu rakotwórczym i mutagennym), nadmierny wysiłek fizyczny, stres, agresja pacjentów. E-book jest pomocny w przygotowaniu procedur bhp w placówce medycznej dotyczących najczęściej spotykanych...
Rewolucyjne spojrzenie na kulturę bezpieczeństwa i higieny pracy
Jesteś pracodawcą, przełożonym, pracownikiem służby bhp? Ciąży na tobie odpowiedzialność za bezpieczeństwo podwładnych? Męczą cię sformalizowany język, skomplikowane akty prawne i brak zrozumienia? Jeśli tak - koniecznie przeczytaj tę książkę!
Magdalena Kozłowska, kierownik działu bhp z wieloletnim doświadczeniem, proponuje rewolucyjne...
Najnowsza nowelizacja Kodeksu pracy wdraża szereg zmian wynikających z dyrektyw unijnych, tzw. dyrektywy work-life balance i o przejrzystych warunkach zatrudnienia. Wprowadza ona aż 23 zmiany ważne dla pracodawców. Prezentujemy je wszystkie w przejrzystej tabeli wraz
z dokładnym ich wyjaśnieniem. Bądź na bieżąco i sprawdź na stronie 5, co się zmieniło w przepisach Kodeksu pracy.
Stosowanie obrabiarek...