Kiedy przystępowałem do lektury tekstów składających się na ten zbiór, przypomniałem sobie słowa jednego z trzech dziewiętnastowiecznych tłumaczy Pana Tadeusza , Alberta Weissa, który wypowiedział je pod koniec życia: „Nie bacząc na - jak się wydaje - wręcz niemożliwe do wykorzenienia uprzedzenia płynące z narodowościowej niechęci i nienawiści panującej między Polakami i Niemcami, głównie z zamiarem...
Wiosenne warzywa liściaste, letnie zioła, jesienne owoce, zimowe bulwy… Matka Natura bardzo dba o różnorodność naszego jadłospisu. Wystarczy tylko wczuć się w rytm sezonowości. Autorki książki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni dietetycznej Dietosfera doradzą ci jak tego dokonać.
W książce znajdziesz:
informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej, makro- i...
Siódmy rozdział dziesięciorozdziałowego kompendium wiedzy biologicznej dla maturzystów, przedstawione w prostej i przejrzystej formie. Zawiera wiele przykładów nieczęsto spotykanych w podręcznikach i przemawiających do wyobraźni. Pozwala na poszerzenie posiadanej wiedzy, a także jej usystematyzowanie i szybkie powtórzenie przed egzaminem.
Zakres materiału i dobór treści jest adekwatny do wymagań...
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Nie musisz wyrzec się wszystkich ulubionych dań, możesz z powodzeniem próbować nowych przepisów. Najważniejsze jest, by dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Korzystając z tej książki przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę jest taka sama, jak polecana...
Trafiająca do rąk Czytelników książka nie jest opisem mechanizmów zarządzania uniwersytetem przez trzysta trzeciego - licząc od czasów Kazimierza Wielkiego - rektora, ale dostarcza materiałów dotyczących funkcjonowania i zarządzania Uczelnią w okresie pomiędzy PRL a III RP, kiedy nastąpiła znaczna integracja środowiska akademickiego - m.in. powrót wydziałów medycznych na UJ, utworzenie ogólnopolskiej...
"
Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety .
„W książeczce tej starałam się zebrać wypróbowane przepisy wszystkich rodzai ciast, używanych na wielkanocnym stole. Podałam przedewszystkiem przepis na główną ozdobę stołu: - sękacz, który jednak tylko panie ze wsi, lub też mające we własnych domach stare kuchnie z rożnami, wykonać mogą. Taka baba...