Dla większości z nas kuchnia rosyjska może kojarzyć się przede wszystkim z daniami takimi, jak bliny, pielmieni czy ruskie pierogi. Jednakże w tak rozległym kraju jak Rosja bogactwo wszelkich potraw jest znacznie większe niż krążące o tej kuchni schematy. Główną rolę na rosyjskim stole odgrywają dwie potrawy, o których mówi słynne przysłowie:„szczi i kasza - żywicielki nasze". Pierwsza z nich...
Kuchnia tego kraju bazuje na specjalnościach regionalnych. Wiele z nich jednak na trwałe zagościło na stołach w całym kraju. Tak stało się w XX wieku, kiedy to wraz z rozwojem transportu, ludzie masowo przemieszczali się, a wraz z nimi wiedza o regionalnych specjałach. Do dziś jednak w Hiszpanii można znaleźć wiele potraw, które są charakterystyczne właśnie dla regionów, w których się je podaje. Na...
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE
Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...
Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru. Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu....
Gorączka brazylijska ogarnęła Europę Środkową pod koniec XIX wieku i potrwała do 1914 roku. Szacuje się, że do Brazylii wyjechało wówczas około stu tysięcy mieszkańców polskich wsi. Na miejscu dostawali ziemię pod uprawę roli i wykorzystując swoje umiejętności, zakładali gospodarstwa, budowali domy, szkoły, kościoły. Do dziś w wiejskim krajobrazie południowej Brazylii wyraźnie widać europejskie - w...
Cierpisz na insulinooporność i chcesz zadbać o swoje zdrowie? Stosowałaś już wszystkie diety, jesteś aktywna fizycznie, ale wciąż nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów? Odwiedziłaś dietetyka, który dał ci wskazówki i ułożył jadłospis, ale po jakimś czasie wróciłaś do starych przyzwyczajeń?
Przekonaj się, że kilka drobnych zmian może dać spektakularne efekty!
Dzięki tej książce odkryjesz proste...
Światowy fenomen wydawniczy i międzynarodowy bestseller!
Jak żyć z rakiem - koncepcja walki z nowotworami.
Jak się odżywiać - antyrakowe diety i produkty.
Jak prowadzić antyrakowy styl życia.
Jak walczyć z nowotworami, stymulując naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Rak tkwi uśpiony w każdym z nas. Od nas zależy, czy zdołamy się przed nim obronić.
Antyrak w prosty i przystępny...
Co zrobić, kiedy z dnia na dzień traci się pracę, albo wypłatę zajmuje komornik? Trzeba ciąć koszty. Ostatnią rzeczą, na której jednak można oszczędzać są codzienne posiłki. Autorka poradnika udowadnia, że można przeżyć za 5 zł dziennie.
Ta rewolucyjna w treści pozycja zawiera dania z przepisami i składnikami posiłków na 31 dni, wraz ze zdjęciami potraw i paragonów, by stwierdzić autentyczność tego...
Katarzyna Biłas, autorka książki "Bez cukru a słodkie", po raz kolejny udowadnia, że można schudnąć bez rezygnacji z kulinarnych przyjemności!
Jeśli wydaje ci się, że będąc na diecie musisz zrezygnować z ulubionych tradycyjnych potraw, ta książka jest dla ciebie! Bigos, karkówka, kluski śląskie czy dania z makaronem również mogą znaleźć stałe miejsce w zdrowym jadłospisie, o ile tylko nauczysz się...
Masz dość codziennego liczenia kalorii, planowania jadłospisów i skrupulatnego sporządzania listy zakupów? Anna Zyśk, autorka popularnego profilu @jedz.pysznie, przychodzi z pomocą.
Jedz zdrowo i nie rezygnuj z ulubionych smaków. W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, by rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem:
o ponad 100 przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu...