Bezpieczeństwo zakupów zapewnia Nextranet.pl

CYFROWE WYDAWNICTWA

CYFROWE WYDAWNICTWA
Tak Kupują i Czytają Książki Nowocześni Ludzie...

główne menu

Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? - ebook

60,00 54,00 zł (zawiera 5 % VAT)

  • PDF (znak wodny)

Elena Kostioukovitch 

29.07.2020

29.07.2020

polski

600

Wydawnictwo Albatros

978-83-8215-145-9

Ocena: 5

Opis:

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.

Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.

Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.

To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!

Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.

Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”.

Opinie o produkcie

1 - 1 z 1 opinii
  • Ocena:5Alek|2021-09-20

    Opowiada autorka w tej opasłej książce o kuchni i kulturze Włoch. Nie znajdziemy w niej wielu przepisów, za to wiele fascynujących opowieści o tym jak tworzyła się kuchnia w różnych regionach Italii, o typowych potrawach regionalnych, o związanej z nimi kulturze. Lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, również dla wszystkich miłośników pięknej Italii. 

1 - 1 z 1 opinii
  100% gwarancji satysfakcji Możesz absolutnie bez żadnego ryzyka kupić wybrany produkt z naszej oferty. Chcemy przekonać Cię, że cyfrowe publikacje to przyszłość. Jesteśmy pewni, że ta forma publikacji przypadnie Ci do gustu, dlatego też dajemy 100% gwarancję. Dzięki temu możesz mieć pewność, że albo będziesz zadowolony z naszych produktów... albo zwrócimy Ci pieniądze.
Kup Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? - ebook
Forma zakupuCena

Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? - ebook

60,00 54,00 zł (zawiera 5 % VAT)
    • PDF (znak wodny)

Twój koszyk

Koszyk jest pusty.
Czytniki w SUPEROFERCIE

Najchętniej kupowane

  1. 1.Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?
  2. 2.Kiszonki i fermentacje
  3. 3.Jaglany detoks
  4. 4.Zdrowe stawy. Leczenie dietą
  5. 5.Śląsk. Regionalna kuchnia polska
  6. 6.Podlasie i Lubelszczyzna - Regionalna kuchnia polska
  7. 7.Kuchnia Polska. Warmia i Mazury
  8. 8.Kuchnia Polska. Świętokrzyskie
  9. 9.Kuchnia Polska. Pomorze i kaszuby
  10. 10.Kuchnia Polska. Mazowsze